Home   Blog   e-Bilten   E-bilten 6/2013

E-bilten 6/2013

Aktualno objavo e-biltena si lahko ogledate tudi v spletnem brskalniku – za ogled kliknite tu.


Pozdravljeni, člani Mreže šolskih ekovrtov in podporniki!

Zadnjo letošnjo pošiljko aktualnih novičk Mreže šolskih ekovrtov pošiljamo v predprazničnem času, ko vse hiti, pleše, diši in se pripravlja na praznovanje…

Vzemite si čas in preberite tokratne zanimivosti:

  • Program Šolski ekovrtovi zmagal na izzivu Reinovator – področje »dvig samooskrbe s hrano«
  • Nedvomno najboljši jesenski seminar (28. 11. 2013)
  • Priporočila za javno naročanje živil
  • Faksa (01 4397 105) ne uporabljamo več
  • Dogodki naših članov
  • Predlog: Vprašanja naših članov
  • Serija oddaj Village folk nagrajena
  • In še druge zanimivosti…

Smo zmagovalci – VSI (mentorji in ekipa programa)!

Program »Šolski ekovrtovi« skrbi za dvig samooskrbe s hrano v Sloveniji, kjer imamo pravzaprav toliko težav z njo. Bravo mi!

izborREINOVATOR_ZavodViva_zNagrado
(foto: Zavod Viva)

Namene, cilje, vizijo in dosedanje izvedene dejavnosti ter vzpostavljene vrtove smo predstavili na natečaju Reinovator, ki ga je organiziral Zavod Viva. Izbor je potekal v dveh delih – najprej smo oddali prijavno vlogo, nato pa se z ostalimi finalisti pomerili v 3-minutni predstavitvi programa pred strokovno komisijo. Vse se je dobro izšloJ, kljub »hudemu konkurentu« – Zavod Dobrina iz Maribora.
Pridobljena sredstva bomo namenili izvajanju prihodnjih osnovnih dejavnosti programa…Prav tako ne spimo na lovorikah trenutnega uspeha – sredstva bomo iskali tudi naprej…

Fotografije dogodka in podelitve nagrad si lahko ogledate tukaj.

Jesenski seminar je uspešno za nami…

Konec novembra (natanko leto dni po zadnjem jesenskem seminarju) smo se ponovno zbrali v dvorani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport v Ljubljani. Ekipa programa se je potrudila, da je svojim članom ponudila nekaj novega, zanimivega, pestrega. Odločili smo se, da v ta namen tokratni seminar posvetimo dvema glavnima temama: zelenim delovnim mestom in kolobarjenju. Konkretno pot do zelenih poklicev so nam pokazali dijaki Živilske šole Biotehniškega centra Ljubljana. Pripravili so nam zelo okusno zakusko iz ekoloških živil.

Svoje izkušnje z delom na ekološki kmetiji iz Ilirske Bistrice nam je povedala mlada agronomka Milena Šlosel, ki jo vsako soboto lahko srečate tudi na ekološki tržnici v Ljubljani. Obstajajo mladi, ambiciozni ljudje, ki ostanejo na domači ekokmetiji in se odločijo za poklic ekološkega kmeta. Program ima tudi ta namen – da otroci in mladi prepoznajo vrednost v takšnem poklicu.

Seveda pa brez predstavitev naših članov ne gre. Tokrat smo imeli kar »gužvo«, zato bomo naslednjič temu delu namenili več časa in koga »pomerili z uro«. Vsi zainteresirani pa se boste prijavili do roka:). Hvala pogumnim mentorjem.

Jesenski_seminar_mentorji-v_krogu

Predstavitve s seminarja smo odložili na spletni portal programa in na orodje Google Drive za nadaljnjo rabo. Vsi tisti mentorji, ki svoje uporabniške ime in geslo že imate, dostopajte do gradiva prek spletne strani. Mentorji, ki podatkov za prijavo še nimate, prav tako pa na seminarju niste bili, nam pišite, da vam pošljemo povezavo za dostop. Morda se sliši malo zapleteno, vendar ni.

Seveda pa prosimo za razumevanje, verjemite, tudi mi nismo zadovoljni s potekom prenove naše spletne strani…Ampak držimo pesti, da dobri možje prinesejo čim več moči našim oblikovalcemJ

Fotografije s seminarja so dostopne tukaj.

Nova priporočila za javno naročanje živil

Pristojna ministrstva – Ministrstvo za okolje in prostor ter Ministrstvo za finance sta pripravila nova, osvežena priporočila za javno naročanje živil. Skupaj s prilogami lahko dokument najdete na tej povezavi.

Ob tem naj vas še spomnimo, da je Inštitut za trajnostni razvoj v letu 2011 izdal Priporočila za zeleno javno naročanje ekoživil v vrtcih in šolah. V priročniku najdete nekaj dobrih primerov doma in v tujini, raziskavo o naročanju ekoživil v vrtcih in šolah, zakonodajni okvir in še veliko več.

ITR priročnik o zelenem javnem naročanju ekoživil najdete tukaj.

Naj vam oba priročnika služita za podporo uvajanja ekoloških živil na vrtčevske in šolske mize v čim večji meri.

otroci_PrehranaNaMizi

Faks ni več v uporabi…

S partnerskimi organizacijami v Okoljskem centru smo se odločili, da faksa ne uporabljamo več. Zato vas prosimo, da v prihodnje za pošiljanje prijavnic ne uporabljate več številke: (01) 4397 105. Mi pa se bomo tudi potrudili, da številko odstranimo na čim večih dokumentih.

Hvala za razumevanje!

Dogodki naših članov

OŠ Trebnje je slovesno otvorila svoj šolski ekovrt. Dogodek je bil pohvale vreden in med udeleženci je vela povezanost. Več o dogodku najdete tukaj.

OtvoritevSEV_OS_Trebnje

Hkrati pa tudi ostale člane vabimo, da nas obveščate o vaših dogodkih, spremembah, nadgradnji vrtov, da jih objavimo v e-biltenu in na FB. Zakaj se ne bi pohvalili z dobrimi rečmi?🙂

Predlog

Vprašanja, ki vas mučijo in se dotikajo tudi ostalih članov Mreže šolskih ekovrtov, lahko zastavite na ITR (pišete na e-naslov solski.ekovrt@itr.si), ki bo v e-biltenu objavil vaše vprašanje drugim članom, zbral odgovore, dodal svoje mnenje in jih objavil. Tako lahko sproti rešujemo ovire, pa tudi vsi člani imate dostop do rešitev.

To je le poizkus in predlog, zato ni nujno takoj poiskati vprašanja:). Če pa ga imate, seveda na dan z njim.

Serija oddaj »Village folk« nagrajena

Serija oddaj Televizije Slovenija Ljudje podeželja (Village folk), ki je večkrat sodelovala tudi s Šolskimi ekovrtovi, je pred nekaj dnevi med 118 projekti iz 28-ih držav osvojila 3. mesto za kreativno komunikacijo (CAP 2013 Communication Award) za ozaveščanje najširše javnosti o pomenu pridelave hrane,razvoja podeželja in s tem povezanim odpiranjem zelenih delovnih mest.

VillageFolk1

Nagrada je bila podeljena s strani Evropske komisije (Oddelek za kmetijstvo in razvoj podeželja) v Bruslju. Vabljeni k ogledu posnetka.

ZA_ekovrtove_dijaka

In še druge zanimivosti

V decembru imamo na obisku kar tri dobre može, ki nas običajno nagradijo za vse dobro, kar smo storili v iztekajočem se letu. Še posebej se potrudijo za naše najmlajše in mladostnike. Preden se dobri možje odpravijo na pohod po supermarketih, vam priporočamo ogled kratkega dokumentarca Santa`s Workshop (v angleškem jeziku), da se soočimo z dejstvom, od kod igrače pravzaprav pridejo.

Zanimiv članek »Ljudje lačni, fižol pa na njivi« oz. skoraj nikjer nikogar, ki bi želel fižol pobrati z njive, kljub pomanjkanju hrane v družinah in brezposelnosti v Sloveniji…



Aktualno objavo e-biltena si lahko ogledate tudi v spletnem brskalniku – za ogled kliknite tu.

 

sl_SISL