Home   Blog   e-Bilten   E-bilten 9/2012

E-bilten 9/2012

Pozdravljeni, člani Mreže Šolskih ekovrtov in podporniki!

Vabimo vas, da si našem zadnjem letošnjem biltenu ogledate naslednje vsebine:

  • Potrditev članstva v mreži s plačilom članarine
  • Poročilo z jesenskega seminarja Mreže ŠEV (28.11.2012)
  • Pridobitev znaka Šolski ekovrt: dodatne informacije
  • Spremembe v ekipi ŠEV
  • Nove vsebine na spletnem portalu ŠEV
  • Novoletno voščilo

Potrditev vašega članstva v mreži Šolskih ekovrtov s plačilom članarine

Kot veste, smo s tem šolskim letom uvedli (simbolično) članarino 50 EUR. Sredi novembra smo vsem članom (šolam in vrtcem) po e-pošti poslali račun. Dodali smo spremni dopis za ravnatelje/ice, v katerem smo razložili, zakaj članarina in kaj vse član dobi. Kopijo dopisa smo poslali tudi mentorjem.

Odločitev, da želijo prekiniti sodelovanje v programu, je sporočilo le pet šol. Mentorjem z vseh šol in vrtcev, ki so že poravnale članarino (stanje na dan 12.12.2012), smo danes ločeno že poslali njihovo osebno geslo za dostop do internih vsebin na spletnem portalu, ki bi moralo delovati takoj. (Če bi bile kake težave, pa nas prosimo obvestite.)

Mentorji na šolah in vrtcih, ki članarine še niso plačali, bodo geslo prejeli takoj dan ali dva po prejetem plačilu – velja za plačila do konca naslednjega tedna oz. do 21.12.12. Zadnji teden v letu bo naša ekipa na dopustu, zato bomo nova gesla spet pošiljali takoj po novem letu.

POMEMBNA PROŠNJA: Vse mentorje prosimo za pomoč, da bi lahko plačilo članarin opravili še letos: prosimo vas, da ravnatelja/ico oz. računovodstvo povprašate, kako je s plačilom. Ker smo račune in spremne dopise pošiljali po e-pošti, se bi lahko kaj tudi izgubilo. V tem primeru nas prosim obvestite o tem.
(In kako boste vedeli, ali je vaša šola/vrtec že poravnala račun? Če ga je, ste danes že prejeli svoje geslo; če gesla še niste prejeli, pa pomeni, da ustanova do vključno 12.12.12 še ni poravnala članarine).

Kot omenjeno, bodo člani lahko brezplačno udeleževali seminarjev in delavnic (za l. 2013 znova predvidevamo tudi regionalne delavnice za načrtovanje in urejanje šolskih ekovrtov!), pridobili znak Šolski ekovrt, neomejeno dostopali do vseh vsebin na spletnem portalu, se dogovorili za obisk naših strokovnjakinj za načrtovanje/ureditev šolskega ekovrta, in še vrsta drugih stvari, s katerimi bomo bogatili program!

Jesenski seminar mreže šolskih ekovrtov

je potekal v sredo, 28. novembra 2012 v Ljubljani na MIZKŠ. Posvetili smo se:

  • pripravi šolskega ekovrta na zimo in dejavnostim z otroci v zimskem času,
  • sajenju in oskrbi sadnega drevja,
  • trajnostnemu ravnanju z vodo na šoli/vrtcu in v šolskem ekovrtu,
  • dodatno smo razložili, kako šola iz. vrtec lahko pridobi pravico do znaka Šolski ekovrt.

Z OŠ Šmarje pri Jelšah so nam predstavili, kako so izpeljali svoj čudovit projekt plavalnega ribnika. Tamara Urbančič je predstavila sajenje sadnega drevja na OŠ Košana in OŠ Dragotina Ketteja. Povabili smo tudi posebne goste (saj sicer še niso člani Mreže ŠEV) – vrtec Andersen, ki so predstavili, kako so s pomočjo sklada SiVoda izvedli projekt varčevanja z vodo. Razpise tega sklada smo tudi posebej predstavili.

Ekološka živila za pogostitev udeležencev so tokrat prispevali Žito Prehrambena industrija d.d. – Pekarna Trbovlje (ajdov, pirin in ovsen eko kruh ter eko štručke), ekološka kmetija Biodobro (namazi iz čemaža, šalotke in konoplje) ter Biotehniški center Naklo (eko skuta, mleko in siri). Ugotovili smo lahko, da je ta “trojna kombinacija” odlična oziroma zelo okusna…

Vse predstavitve so članom mreže že na voljo na spletnem portalu projekta – vabimo k ogledu! Povezava: dodaj povezavo na novi spletni strani

Pridobite znak Šolski ekovrt!

Že v oktobru smo vas (mentorje in ravnatelje/ravnateljice) povabili, da se vključite v postopek za pridobitev znaka Šolski ekovrt, s katerim boste svojo šolo/vrtec lahko predstavljali v stikih s starši, lokalno skupnostjo in širše.

Trenutno prebiramo že prispele prijave, na katere bomo odgovorili takoj po novem letu. Po novem letu načrtujemo tudi prvo (javno!) podelitev znaka vsem, ki boste prijave poslali do konca letošnjega leta.

Postopek je enostaven, pa tudi merila niso zahtevna – toda vseeno takšna, da dajejo znaku verodostojnost in ugled!

V prilogi vam ponovno pošiljamo obrazec in merila, poleg tega pa tudi predstavitev na to temo z jesenskega semnarja ŠEV.

Zasaditev sadovnjakov v šolskih ekovrtovih na Gorenjskem 7. novembra 2012

V sredo, 7.11.2012 smo v sodelovanju z Društvom Sorško polje zasadili sadno drevje v treh šolskih ekovrtovih na Gorenjskem: na OŠ Cvetka Golarja Škofja Loka, OŠ Medvode in OŠ Orehek. Načrte za sajenje je pripravila naša strokovna sodelavka Jožica Fabjan, ki je nudila tudi strokovno podporo ob zasaditvi.

O tem smo vam že poslali posebno sporočilo, je pa predstavljeno tudi na portalu.

Ob tem dogodku nas še posebej veseli, da smo jo izpeljali v tesnem sodelovanju z lokalnim oziroma regionalnim združenjem. Upamo, da bo takšnih pobud še več!

Spremembe v ekipi programa ŠEV

Naša ekipa se je okrepila z vrsto mladih sodelavk – prostovoljk, ki nam pomagajo pri najrazličnejših nalogah, ki jih izvajanje programa in skrb za člane zahteva… in teh nikakor ni malo.

Poslovila se je Ariana, ki je doslej skrbela za stike s člani. To nalogo bo odslej opravljala Urša in naše nove sodelavke. Strokovno “terensko ekipo” pa smo okrepili z novo sodelavko Alenko, ki bo Jožici pomagala zlasti pri delu z ekovrtovi.

Nove vsebine na spletnem portalu ŠEV

Na portal smo dodali vrsto novih zanimivih tem, še zlasti:

  • predstavitve in pisno gradivo z jesenskega seminarja 2012, (dostopno interno – za člane),
  • nekaj vaših novih predstavitev,
  • poročila o aktualnih dogodkih,
  • navodila za pridobitev znaka Šolski ekovrt.

Kot rečeno, so nekatere vsebine (zlasti tiste z uporabno vrednostjo za mentorje) zdaj na voljo samo članom, druge pa bodo še vedno na voljo brez omejitev. Med njimi so tudi poročila in prispevki članov, ki jih še vedno z veseljem sprejemamo in objavljamo!

Novoletno voščilo

Vsi člani ekipe programa Šolskih ekovrtov vam želimo lepe in mirne praznike ter vse najlepše v novem letu – še zlasti pa kar največ veselja in lepih izkušenj pri vodenju otrok in mladih skozi šolski ekovrt! Upamo, da vam bomo pri tem lahko čim bolj v pomoč in oporo!

 

sl_SISL