Home   Blog   e-Bilten   E-bilten 4/2012

E-bilten 4/2012

Seminar “Učna raba šolskega ekovrta” je bil lepo obiskan

V četrtek, 12.4.2012, smo na MIZKŠ v Ljubljani organizirali 3. seminar z naslovom “Učna raba šolskega ekovrta”. Glavni namen seminarja je bil pregled in razvoj zamisli za vključevanje šolskega ekovrta v pouk, pogovorili pa smo se tudi o spomladanskih opravilih na šolskem ekovrtu.

Udeležence je tokrat prijazno pozdravil g. Boris Zupančič iz Direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo.

Ga. Jožica Fabjan je najprej predstavila spomladanska opravila na šolskem ekovrtu. Nekateri ste nam ob koncu povedali, da ste bili nad njeno predstavitivjo navdušeni, saj vam je spomladanska opravila resnično približala na praktičen – uporaben način.

Svoje zamisli za rabo šolskega ekovrta v učne namene sta predstavili OŠ Bršljin in OŠ dr. Aleš Bebler – Primož Hrvatini PŠ Ankaran, na katerih smo predhodno izvedli delavnico. Poleg njiju sta se predstavili tudi OŠ Šmarje pri Jelšah in VIZ III Rogaška Slatina in nas navdušili s svojimi zamislimi.

Ker nas je kar nekaj šol spraševalo ali in pod kakšnimi pogoji lahko uporabljajo logotip “Šolski ekovrt”, smo se odločili, da pripravimo nekaj pogojev za njegovo uporabo, saj želimo spodbujati nastajanje šolskih ekoloških vrtov in ne kakršnihkoli. Na seminarju smo vam predstavili našo zamisel za plaketo oz. oznako za Šolski ekovrt skupaj s častno izjavo šole. Dogovorili smo se, da bomo izjavo še malo preuredili in vam jo ponovno poslali v pregled.

Med odmorom in na koncu seminarja smo imeli tudi prijetno in okusno pogostitev z ekološkimi živili. Tukaj najdete knjižico receptov okusnih namazov, ki jih je na pogostitvi pripravil kuhar Klemen Košir.

Predstavitve s seminarja:

Jožica Fabjan: Dejavnosti na šolskem ekovrtu od pomladi do jeseni
Anita Saksida, PŠ Ankaran: Izsledki iz delavnice “Učna raba šolskega ekovrta”, 29.3.2012
Majda Dobravc, OŠ Bršljin: Izsledki iz delavnice “Učna raba šolskega ekovrta”, 3.4.2012
Boža Gojtan in Marjana Jurjec, OŠ Šmarje pri Jelšah: Učna raba šolskega ekovrta na OŠ Šmarje pri Jelšah
David Ivačič, VIZ III OŠ Rogaška Slatina: Učna raba šolskega ekovrta na VIZ III OŠ Rogaška Slatina (Šolski zeliščni ekovrt “Materina Dušica”)

Petru Klunu podelili naziv svetovalec

To je res dobra novica za nas in vas. Peter Klun, mentor šolskega ekovrta na OŠ Stari trg ob Kolpi je namreč na pristojno ministrstvo za šolstvo podal predlog za napredovanje v nazive in sicer v skladu z 20. členom, kjer je ovrednoteno točkovanje.

Za 2 točki (pod številko 7) piše:

-enoletno vodenje in koordiniranje izvenšolskega nacionalnega projekta na šoli ali enoletno vodenje in koordiniranje razvojno aplikativnega projekta ali projekta uveljavljanja in izmenjave projektnih dosežkov, ki je bil izbran na razpisu ministrstva, pristojnega za šolstvo

Gospod Klun je pri nas zaprosil za potrdilo. Vsi, ki bi želeli pridobiti točke nam sporočite, da vam pripravimo potrdilo. Prosimo pozanimajte pa se, do kdaj morate vlogo oddati.

Za več informacij se obrnite na gospoda Petra Kluna.

Snemanje oddaje “Dobro jutro” na šolskem ekovrtu Gimnazije Šiška

V prejšnji številki e-Biltena mreže smo vas seznanili, da se z nekaterimi slovenskimi mediji dogovarjamo za možnost predstavitve projekta ter da je najbolj aktualno sodelovanje z RTVSLO.

Obveščamo vas, da smo se z RTVSLO dogovorili za snemanje prispevka v oddaji “Dobro jutro” na šolskem ekovrtu Gimnazije Šiška v četrtek, 26.4.2012. Prispevek bo del novega evropskega projekta »Village Folk – Zakaj kmetijstvo?«, ki nastaja v koprodukciji TV Slovenija.

Snemanja se bo udeležilo 6 ekip / šol naše Mreže šolskih ekovrtov in sicer:

  • OŠ Stari trg ob Kolpi
  • OŠ Bršljin Novo mesto
  • OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled, PŠ Ribno
  • OŠ Jožeta Krajca Rakek, PŠ Rudolfa Maistra Unec
  • VIZ III. OŠ Rogaška Slatina
  • OŠ Šmarje pri Jelšah

Skupaj z njmi bomo pripravili ekovrt in posadili semena in sadike. Šole bodo s seboj prinesle tudi svoje avtohtone sorte semen. Tiste, ki bodo ustrezale času setve, bomo tudi posejali /posadili, druge pa samo predstavili.

Snemanje bo trajalo predvidoma 2 uri, 10 minutni prispevek s snemanja pa bodo predvajali v juniju v oddajii “Dobro jutro”.

Sodelovanje tudi z drugimi mediji

V soboto, 21.4., so na Radiu Slovenija 1. program, v radijski oddaji za mlade Hudo! gostili učence 2 šol naše Mreže šolskih ekovrtov in sicer z OŠ Trzin in OŠ Martina Krpana. Po telefonu pa so sodelovali tudi učenci iz OŠ Stari trg ob Kolpi, na kratko pa se je v oddajo v živo vključila tudi naša sodelavka Anamarija Slabe.

Posnetek oddaje lahko poslušate tukaj: http://tvslo.si/#ava2.134525315

Dogovarjamo se tudi za možnost predstavitve projekta v tiskanih medijih. Dogovori so še v teku.

Vi pa ste seveda še naprej vabljeni k obveščanju o vaših javnih predstavitvah v lokalnem okolju ali v medijih. Z veseljem jih bomo objavili na portalu v “Napovedniku dogodkov”, da bodo o njih seznanjeni tudi ostali člani mreže.

Če pri organiziranju javnih predstavitev potrebujete kakršnokoli pomoč z naše strani, nam to, prosimo, sporočite. Po svojih močeh bomo z veseljem pomagali.

Iščemo sponzorje za nadaljevanje projekta

Kot smo vas že seznanili se z junijem zaključi sofinanciranje našega projekta s strani švicarskega partnerja. Ker nameravamo “Mrežo šolskih ekovrtov” voditi še naprej, razvijati nove vsebine in vključiti še več šol (in vrtcev), prizadevno iščemo možnosti za nadaljnje delo tudi po zaključku švicarskega financiranja v juniju letos.

Prosimo vas, da nam sporočite ali ste tudi sami kaj dejavni na tem področju in ali vam je uspelo pridobiti kakšnega sponzorja za vaš šolski ekovrt.

Nekateri ste nam na seminarju povedali, kdo so vaši sponzorji. Žal si vsega nismo uspeli zapisati, zato vas prosimo VSE, ki že sodelujete s kakšnim od sponzorjev, da nas o tem obvestite, oz. nam pošljete seznam le-teh.

Štafeta semen še vedno vabi k sodelovanju

Civilna iniciativa Ekoci vabi k sodelovanju v Štafeti semen, katere glavni namen je ohranjanje slovenskih sort in semen. Vsi, ki se boste pridružili Štafeti semen, boste med seboj podeljevali znanje in izkušnje, izmenjevali semena, skupaj sadili in se veselili.

Prijavite se lahko kot šola ali vrtec, organizacija ali društvo ali kot posameznik na elektronski naslov: stafeta.semen@oskrbimo.si

Ker pobudo podpiramo, vas o njej tudi obveščamo. Če se boste odzvali, pa vas prosimo, obvestite – o tem lahko poročamo tudi na spletnem portalu!

Več na www.oskrbimo.si; www.ekoci.si; http://www.facebook.com/pages/Ekoci-Ekološka-civilna-iniciativa/280321302001496

Kratka poročila članov mreže še vedno aktualna

Vaša poročila o dejavnostih v okviru mreže šolskih ekovrtov so še vedno zelo dobrodošla.

Lahko nam jih pošljete v spodaj navedeni obliki ali pa le povezavo na spletno stran.

Vse vaše dejavnosti si lahko ogledate na portalu (tukaj).

Oblika za pošiljanje sporočil je še vedno enaka – glej spodaj…

Oblika:

  • Format A4
  • Slog in velikost pisave: Arial 10
  • Največ 3 fotografije
  • Ime kontaktne osebe oz. mentorja
  • Naziv VIZ, kraj

Vabilo za sponzorje v lokalnem okolju še vedno na voljo pri nas….

Vabilo za vaše sponzorje – lokalne skupnosti, podjetja in organizacije na lokalni ravni, ki vas lahko podprejo ali finančno ali pa na kak drug način, je še vedno na voljo pri nas, če ga potrebujete. Lahko nas pokličete ali pa pošljete e-sporočilo, da vam ga pošljemo.

Vabilo lahko uporabite tudi kot osnutek in dodate vaše konkretne želje.

Lepa hvala tudi vsem, ki ste nas za vabilo že zaprosili. Upamo, da ste ga uspešno uporabili.

Ste že stopili v kontakt z ekološko kmetijo?

Sporočite nam, če ste se že obrnili na katero od ekoloških kmetij s seznama ekoloških kmetij, ki smo vam ga poslali, ali pa na katerokoli drugo ekološko kmetijo v vaši okolici.

Ponudba za naročilo Organka še vedno aktualna

Komplet 2 košev Organko + 1 kg biogen za 45 EUR (vključen DDV), ter brezplačna dostava po pošti na naslov naročnika.

Tu se nahaja naročilnica za naročilo prek projekta.

Vabimo nove člane

Nove šole in vrtci pa ste lepo vabljeni k vključitvi kadarkoli – bolje prej kot pozneje, da boste zamudili čim manj! V projekt oziroma v Mrežo šolskih ekovrtov se lahko vključujejo vse šole, vrtci, dijaški domovi…, ki jih zanima tema šolskega ekovrta: taki, ki želijo vrt vzpostaviti ali ga morda že imajo, ali taki, ki jim je zamisel všeč, čeprav ta hip še ne vidijo pravih možnosti za uresničitev.

Predstavitev projekta in PRIJAVA sta na voljo na našem portalu. Več o tem.


profil_logo-NAJvecji_izravnanNapis               swiss-contribution-350
Podprto z donacijo Švice v okviru Švicarskega prispevka razširjeni Evropski uniji.

 

sl_SISL